Ietaupām kopā ar Džeimiju


300x0_ietaupam_kopa_ar_dzeimiju_978-9934-0-4754-1Brits Džeimijs Olivers ir viens no pasaulē populārākajiem pavāriem – viņš vada kulinārijas raidījumus televīzijā, raksta pavārgrāmatas, kā arī darbojas dažādos fondos, lai izglītotu sabiedrību par veselīgu uzturu un mācītu to, kā pagatavot gardas un pilnvērtīgas maltītes taupības režīmā. Pavisam nesen Džeimija jaunāko pavārgrāmatu “Ietaupām kopā ar Džeimiju” izdeva izdevniecība Zvaigzne ABC, lai arī latvieši varētu savās virtuvēs izmēģināt jaunākās Džeimija receptes. 

“Jau gadiem ilgi es stāstu cilvēkiem, ka, paskatoties atpakaļ vēsturē, mēs redzam, ka pasaulē vislabāko ēdienu receptes nāk no sabiedrības slāņiem, kas atradušies grūtos finansiālos apstākļos, bet ar vienu nosacījumu: jums jāprot gatavot! Ja jūs to neprotat un jums nav naudas, tad sākas problēmas. Tādēļ šīs grāmatas mērķis ir ļoti skaidrs – tā jums iemācīs ēst labi un iepirkties gudri, gatavot atjautīgi, tērēt mazāk.” Šāds teksts lasāms pavārgrāmatas sākumā, tomēr jāņem vērā, ka tālāk tekstā atrodams arī šāds citāts: “runa ir nevis par lētu, bet gan par gudru iepirkšanos”. Džeimijs uzsver, ka Apvienotajā Karalistē katra ģimene gada laikā izmet pārtiku vidēji 680 sterliņu mārciņu vērtībā. Iespaidīgi, vai ne?! Pieļauju, ka Latvijā šie skaitļi nav tik iespaidīgi, bet tas nemaina faktu, ka pārtikas daudzums, ko izmetam atkritumos gada laikā, ir iespaidīgs un ne tikai naudas izteiksmē, jo izmesta pārtika nozīmē arī izniekotus dabas resursus.

Šajā grāmatā Džeimijs sniedz padomus par to, kam obligāti būtu jābūt saldētavā, ledusskapī un pieliekamajā, lai pamatlietas ēdienu pagatavošanai vienmēr būtu pieejamas. Daudziem noteikti noderīgs šķitīs atvērums “Iepērcies atjautīgi”, kurā atrodams arī padoms “Neiepērcieties, kad esat izsalkuši!”, kuru izmantoju praksē jau vairākus gadus – un, ticiet man, tas patiešām ļauj ietaupīt. Pavārgrāmatā atrodamas arī tādas noderīgas sadaļas kā “Iepazīsti savu… dārzeņu tirgotāju”, “Vai esat jebkad… atvēruši vīna pudeli, bet neesat to izdzēruši?”, “Vistas sadalīšana gabalos”, “Iepazīsti savu… miesnieku”, “Dodies sameklēt… noslēpumainos steikus”, “Vai esat jebkad… izmetuši laukā cepeša taukus?”, “Vai esat jebkad… izmetuši laukā pāri palikušus dārzeņu gabaliņus?”, “Saziedējusi maize ir lieliska” u.c. Grāmatā atrodamas arī 120 dažādas receptes, kuru izmaksas lielākoties ietilpst kategorijā “10€ un vairāk”, kā arī jāpiemin, ka “Ietaupām kopā ar Džeimiju” grāmatā minēto ēdienu pagatavošana ir diezgan laikietilpīga. Ja patīk garšīgi paēst un darbs virtuvē nebaida, tad šī pavārgrāmata būs lielisks mājas bibliotēkas papildinājums, kas ienesīs gardas un svaigas vēsmas ēdienkartē.

Foto: Paelja ar vistu un chorizo desu manā izpildījumā

Foto: Paelja ar vistu un chorizo desu manā izpildījumā

Jāatzīst, ka iepriekšējās Džeimija pavārgrāmatas, kas izdotas latviski (“30 minūtes virtuvē” un “15 minūtes virtuvē”), man patīk labāk – galvenokārt tāpēc, ka ēdienu receptes tajās ir vienkāršākas un to pagatavošana nav laikietilpīga. Nedaudz lika vilties arī grāmatas nosaukums, jo tas tikai daļēji atbilst tās saturam – pavārgrāmatas lietotāji tiek mācīti taupīt pārtikas produktus, bet, izmantojot pavārgrāmatā iekļautās receptes, finansiālos līdzekļus diez vai izdosies ietaupīt, jo vairumu recepšu grūti nosaukt par ikdienišķām.

Runājot par pozitīvo, varu teikt, ka šajā pavārgrāmatā atrodami lieliski padomi, kā ēdienu gatavošanā izmantot pārtikas pārpalikumus, lai nenāktos izmest ēdienu, turklāt grāmatas vizuālais noformējums ir bauda acīm. Skatoties uz ēdienu fotogrāfijām, ļoti ātri var atrast iedvesmu gardām improvizācijām virtuvē, kas, manuprāt, ir lielisks Džeimija un fotogrāfa Deivida Loftusa sasniegums, jo radošās enerģijas barošana reizēm ir svarīgāka par miesas barošanu.

Tiem, kas skaita kaloriju, tauku, ogļhidrātu un cukura daudzumu ēdienā, noteikti patiks grāmatas beigu daļā iekļautā sadaļa, kurā šie dati uzrādīti katrai receptei.

VĒRTĒJUMS: 8/10

One comment

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s